Shoptet Kampaně – nový nástroj pro spuštění reklamy na Google

10. září 2024 oznámil Shoptet na Facebooku, že Shoptet Kampaně jsou konečně dostupné pro všechny české e-shopaře. Kampaně slibují nejjednodušší možné vytvoření a spuštění inzerce na Google a vytěžení vánoční sezóny na maximum. Pojďme se podívat, pro koho jsou Shoptet Kampaně vhodné, co přináší a jaká je k nim alternativa.

Co jsou Shoptet Kampaně

Shoptet Kampaně jsou ve skutečnosti PMax kampaně, které nevytváříte ve svém Google Ads účtu, ale přímo v administraci e-shopu za pomoci Shoptetu. Shoptet vám nabídne šablony bannerů a z popisu e-shopu připraví návrhy titulků a popisů do reklam. Kampaně běží na účtech Shoptetu, takže úpravy se provádí výhradně v administraci e-shopu.

Hlavní výhody a nevýhody Shoptet kampaní

Shoptet Kampaně jsou skvělým nástrojem pro první spuštění inzerce na Google bez shánění specialistů a bez nutnosti učit se, jak fungují kampaně v Google Ads. Spokojení s jejich spuštěním jsou často i e-shopaři, kteří si kampaně spravovali sami a neměli čas a prostor kontrolovat vše, co PMax kampaně v Google Ads obnáší.

Výhody Shoptet Kampaní

  1. Kampaň založíte přímo v administraci svého e-shopu v sekci Marketing – Shoptet Kampaně. Nemusíte tedy zakládat a nastavovat účty v Google Ads a v Merchant centru, ani je nemusíte mezi sebou propojovat.
  2. Shoptet pomůže s tvorbou podkladů. Oceňuji hlavně návrhy titulků a popisů, které si můžete doladit dle svých představ.
  3. Fakturace provádí Shoptet, což může být jednodušší než stahování faktur od Google, který má sídlo v zahraničí.
  4. Kvalitní videonávod na YouTube pomůže vytvořit kampaň i těm, kteří úplně nekamarádí s počítači.
  5. Neplatíte markeťákovi za vytvoření kampaně. Kampaň si můžete založit sice i v Google Ads, ale Shoptet Kampaně mají založení mnohem jednodušší.
  6. Výsledky a diagnostika produktů přímo v administraci e-shopu.
  7. Shoptet podpora na vaší straně. Prostě se máte koho zeptat, máte někoho, kdo vám poradí, co a jak nastavit.

Co chybí Shoptet Kampaním k dokonalosti

Co chybí Shoptet Kampaním k dokonalosti popíšu z pohledu markeťáka, který rovněž nabízí vytvoření a následně i správu kampaní na Google. Z mého pohledu jsou hlavními nevýhodami Shoptet Kampaní:

  1. Provize placená Shoptetu. Podle tarifu e-shopu zaplatíte od 6 % do 10 % z reklamní útraty. Nejnižších 6 % platí e-shopu s tarifem Premium, nejvyšších 10 % platí e-shopy s tarify Free a Basic.
  2. Nemožnost zadání cílové návratnosti investice. U Shoptet Kampaní se nastavuje jen rozpočet, který bude Google čerpat.
  3. Nemožnost rozdělení inzerce na víc kampaní podle marží. Pokud prodáváte například vlastní výrobky s vysokou marží a k tomu produkty od dodavatelů s výrazně nižší marží, chtěli byste mít 2 samostatné kampaně s rozdílným nastavením cílové návratnosti investic, což Shoptet Kampaně neumožňují.
  4. Nemožnost vytvoření více skupin podkladů pro různé kategorie, značky, skupiny produktů. Pokud prodáváte například boty a oblečení, chcete mít v reklamách na obuv boty a v reklamách na oblečení lidi ve vašem oblečení. Shoptet Kampaně mají jednu skupinu podkladů pro všechny produkty zahrnuté do inzerce.
  5. Chybí možnost na stejném účtu vytvořit klasickou produktovou kampaň a kampaně do vyhledávání, které předávají data do PMax kampaní a které tak pomáhají zlepšit výsledky PMax kampaní.
  6. Chybí možnost doplnění kampaně o vlastní signály publik.
  7. Nemožnost cílení na vybrané regiony. Shoptet Kampaně cílí na celý stát.
  8. Aktuálně jsou Shoptet Kampaně k dispozici jen českým e-shopům na Shoptetu.

Pro koho jsou Shoptet Kampaně vhodné

Shoptet kampaně jsou skvělou možností, jak si vyzkoušet inzerci pro začínající e-shopy, které nemají nikoho na správu PPC kampaní. Pokud si nedokáže e-shopař vybrat z Shoptet partnerů, nechce platit markeťáka, nechce se domlouvat s někým dalším na zadání, přidělování přístupů, dodání podkladů apod., může využít jednoduchou možnost, jak spustit a začít provozovat kampaně na Google. Podle mě jsou Shoptet Kampaně skvělé pro e-shopy, které za kampaně na Google utrácí jednotky tisíc měsíčně.

Pokud e-shop chce z kampaní na Google vytěžit maximum, nevystačí se základním nastavením. Od zkušeného markeťáka se e-shopař dozví nejen možnosti nastavení kampaní, ale dostane i doporučení ohledně nastavení zadání kampaně, nebo ohledně rozdělení inzerce na víc kampaní a využitý víc skupin podkladů.

Dobré je zmínit, že v případě, že máte v e-shopu jen pár produktů, že prodáváte zboží, které nikdo nehledá, nebo že máte příliš vysokou cenu, nebo problémy s vyřizováním objednávek, nepřinesou vám úspěch žádné kampaně. Úspěch tedy není zaručení, ale kdo chce uspět, musí mít odvahu zkoušet. A vyzkoušet inzerci na Google dává smysl jak se Shoptet kampaněmi, tak i s markeťákem.

Vyzkoušejte, vyhodnoťte a dál rozvíjejte

Uvažujete o spuštění Shoptet Kampaně? Pak s chutí do toho. Vyzkoušejte tuto možnost s rozpočtem, který je pro Vás rozumný i pro případ, že inzerce nebude úspěšná. Uvidíte, jak budete spokojení. V případě spokojenosti můžete navyšovat rozpočty, nebo se obrátit na markeťáky ohledně lepšího nastavení a práci na zlepšování výsledků. Pokud spokojení nebudete, můžete kampaně konzultovat se zkušeným odborníkem. Nebo za rozumnou cenu zjistíte, kudy cesta nevede. 😉

Nabídka

Vytvoření PMax kampaně na Vašem účtu, do kterého máte kdykoliv přístup, kde můžete dělat úpravy a který můžete kdykoliv svěřit ke správě jinému markeťákovi, nabízíme za 3.000 Kč + DPH. V ceně je propojení e-shopu, Merchant centra, Google Analytics a Google Ads (případně kontrola propojení), nastavení konverzí, vytvoření PMax kampaně z dodaných podkladů nebo z obrázků a textů zveřejněných v e-shopu. Zdarma navíc kontrola kampaně 7 – 10 dnů po spuštění a její základní optimalizace.

Máte k Shoptet kampaním nebo k PMax kampaním v Google Ads nějaký dotaz? Napište na info@vladimirprichystal.cz, nebo zavolejte na +420 604 160 755. Rád Vám s kampaněmi poradím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *